Ontstekingen

Voor het laatst gewijzigd op 19-dec-2012

Home
Up
Ontstekingen
Elect. Ontsteking

 

Naar aanleiding van een vraagstelling op ptsite.nl over de juiste bedrading kwam naar voren dat Tomos kennelijk meerdere types van Bosch-ontstekingen heeft gebruikt en dat de bedrading dus afwijkt afhankelijk van het gemonteerde exemplaar.

Ik heb derhalve maar eens gekeken wat ik had liggen en inderdaad kom ik al twee verschillende exemplaren tegen (een met 4 draden en een met 3) die hieronder staan beschreven.

Tot nu toe snap ik nog niet precies hoe het achterlicht werkt bij het 4-ader exemplaar omdat de grijze draad vanaf de kleine hulpspoel rechtstreeks naar het achterlicht loopt, ongeschakeld dus terwijl deze wel aan en uit gaat wanneer de verlichting wordt geschakeld???? Er wordt geen spanning in deze spoel opgewekt door het magneetwiel (lijkt mij omdat er geen poolschoenen op deze hulpspoel zitten) en het zou kunnen dat er een transformator effect wordt gebruikt (de hulpspoel zit immers met 2 bouten door de hoofdspoel heen op de grondplaat gemonteerd, er kan dus sprake zijn van een elktromagnetisch circuit...) waardoor er alleen spanning in deze spoel wordt geinduceerd indien er stroom wordt afgenomen van de hoodspoel (indien het licht wordt aangezet).

Ik zal dit nog eens verder testen later...

UPDATE: Het bovenstaande is inmiddels bevestigd

.

4-ader exemplaar, duidelijk is de hulpspoel met grijze draad zichtbaar, bovenop de hoofdspoel gemonteerd.